PUR PUR®Hljeb sa punim zrnima

PurPur: Hljeb od purpurnog brašna koji vas čini drugačijim.

PurPur/Ljubičast (German: purpur = ljubičast) je drugačiji u okusu, sastojku (sastavu) i efektu. Ime PUR PUR hljeb je rezultat ljubičaste boje od relativno nepoznatog integralnog sastojka: ljubičastog brašna. Tačnije, purpurni hljeb je napravljen (sačinjen) od dvije različite vrste brašna: od krupnog brašna purpurne pšenice i krupnog brašna raži. Koristeći krupno brašno obezbjeđujemo da vrijedni nutritijenti poput dijetalnih vlakanai anthocijana iz vanjskog sloja zrna purpurne pšenice ostanu u hljebu. Purpurni hljeb je hrskava vekna hljeba sa slatkim mrvicama koja njegov svježi okus čuva danima.

Čist okus

Purpurna pšenica nije nikad uzgajana u velikim količinama i stoga je očuvala svoju orginalnu čistoću kroz vijekove. I ovaj okus naći ćete u PUR-PUR hljebu: jaka začinjena prijatna aroma purpurne pšenice upotpunjena sa sjemenom bundeve i oraha – čist okus.

Čist efekat

Već sama boja ukazuje na posebne sastojke. Anthocyanes (Grck: Anthos = cvijet, cyanos = plav) u ljusci purpurnog zrna daju
osnovu za ovakvu boju. Anthocijani pripadaju grupi biljnih sastojaka druge grupe koji imaju brojne pozitivne efekte na ljudsko tijelo. Sadržaj anthocijana u purpurnoj pšenici je oko 10 puta veći nego u normalnoj pšenici. S obzirom da djeluju kao antioksidanti i hvataju tkz. „slobodne radikale, anthocijani djeluju kao prirodni zaštitnici ćelije.

U Sarajevu PUR PUR hljeb sa punim zrnima možete kupiti u Caffe pekari Mrvica i pekari Grbavica, a u Tuzli u pekari DramPek.

Nutricioni podaci:

Kalorična vrijednost

približno

202,4

kcal/100g

približno

855

kj/100g

Proteini

približno

9,1

g/100g

Ugljeni hidrati

približno

30,8

g/100g

Od toga sećer čini

približno

2,1

g/100g

Masti

približno

4,6

g/100g

Zasićene masti čine (SAFA)

približno

0,9

g/100g

Dijetetska vlakna

približno

7,5

g/100g

Soda

približno

0,6

g/100g

Sastojci: Krupno brašno purpurne pšenice, voda, krupno brašno raži, kiselo tijesto, isjeckana soja, sjeme bundeve, orah, šećer, sol, germa i stabilizator.