PUR PUR®Hljeb sa punim zrnima

PurPur: Hljeb od purpurnog brašna koji vas čini drugačijim.
PurPur/Ljubičast (German: purpur = ljubičast) je drugačiji u okusu, sastojku (sastavu) i efektu. Ime PUR PUR hljeb je rezultat ljubičaste boje od relativno nepoznatog integralnog sastojka: ljubičastog brašna. Tačnije, purpurni hljeb je napravljen (sačinjen) od dvije različite vrste brašna: od krupnog brašna purpurne pšenice i krupnog brašna raži. Koristeći krupno brašno obezbjeđujemo da vrijedni nutritijenti poput dijetalnih vlakanai anthocijana iz vanjskog sloja zrna purpurne pšenice ostanu u hljebu. Purpurni hljeb je hrskava vekna hljeba sa slatkim mrvicama koja njegov svježi okus čuva danima.
Čist okus
Purpurna pšenica nije nikad uzgajana u velikim količinama i stoga je očuvala svoju orginalnu čistoću kroz vijekove. I ovaj okus naći ćete u PUR-PUR hljebu: jaka začinjena prijatna aroma purpurne pšenice upotpunjena sa sjemenom bundeve i oraha – čist okus.
Čist efekat
Već sama boja ukazuje na posebne sastojke. Anthocyanes (Grck: Anthos = cvijet, cyanos = plav) u ljusci purpurnog zrna daju
osnovu za ovakvu boju. Anthocijani pripadaju grupi biljnih sastojaka druge grupe koji imaju brojne pozitivne efekte na ljudsko tijelo. Sadržaj anthocijana u purpurnoj pšenici je oko 10 puta veći nego u normalnoj pšenici. S obzirom da djeluju kao antioksidanti i hvataju tkz. „slobodne radikale, anthocijani djeluju kao prirodni zaštitnici ćelije.

U Sarajevu PUR PUR hljeb sa punim zrnima možete kupiti u Caffe pekari Mrvica i pekari Grbavica, a u Tuzli u pekari DramPek.
Nutricioni podaci:
Kalorična vrijednost | približno |
202,4 |
kcal/100g |
približno |
855 |
kj/100g |
|
Proteini | približno |
9,1 |
g/100g |
Ugljeni hidrati | približno |
30,8 |
g/100g |
Od toga sećer čini | približno |
2,1 |
g/100g |
Masti | približno |
4,6 |
g/100g |
Zasićene masti čine (SAFA) | približno |
0,9 |
g/100g |
Dijetetska vlakna | približno |
7,5 |
g/100g |
Soda | približno |
0,6 |
g/100g |
Sastojci: Krupno brašno purpurne pšenice, voda, krupno brašno raži, kiselo tijesto, isjeckana soja, sjeme bundeve, orah, šećer, sol, germa i stabilizator.