NAŠ SAVJET 

Umjesto crnih maslina mogu se dodati i zelene masline ili komadići paradajza. Dodavanje raznovrsnih biljaka daje ciabatti širok spektar okusa, tako da kreativnost ne poznaje granice.

Sastojci za tijesto

  • 10 kg pšeničnog brašna T 700 / 550
  • 0,5 kg KurkumaMix (3465)
  • 7 kg vode (.cca)
  • 250 g. kvasca
  • 250 g. soli
  • 200 g. Special Bread Improver AC (2114)
  • 400 g maslinovog ulja
  • 2 kg crnih maslina

Od gore navedenih sastojaka dobije se 21,1 kg tijesta.

Bitne informacije

Vrijeme miješanja:

  • 5 – 6 minuta pri niskoj brzini miješanja
  • 6 – 8 minuta pri visokoj brzini miješanja

Mješač: spiralni
Temperatura tijesta: 22 – 24 °C
Vrijeme stajanja tijesta: 1-2 sata
Masa skaliranja: 200 g. – 350 g.
Temperatura pečenja: cca.  240 °C u opadanju do 200 °C
Vrijeme pečenja: 25 – 30 minuta

Priprema

Zamijesite sastojke zajedno da biste stvorili mekano tijesto. Pomješajte maslinovo ulje i masline pri kraju miješanja. Tijesto postavite u nauljene posude u kojim će odstajati. Nakon što tijesto odstoji, izvagajte komade i oblikujte po želji te ostavite tijesto da fermentira. Kad tijesto bude u željenom stanju započnite proces pečenja, prvo sa parom, a zatim ga pecite sve dok ne postane hrskavo. 

Ovaj recept je pogodan i za metodu sporog tijesta (Slow Dough®).
Moguća kriva sporog tijesta:
1-2 sata na – 18 °C
Temperatura jezgre cca. 0 °C
14 – 20 sati na 2  – 5 °C