Kornspitz®najomiljenije pecivo Europljana

Kornspitz® – najomiljenije pecivo Europljana

Kornspitz® je izumljen 1984.god. u firmi Backaldrin iz Austrije. Zaštitna marka Kornspitz® pravi se po tačno utvrđenoj recepturi, koju primjenuju hiljade pekara širom svijeta.
Omiljeno malo pšenično pecivo sastoji se od velikog udjela žitnih prekrupa. Zbog toga Kornspitz® ima veoma veliki udio dijetalnih sastojaka od preko 6%- skoro toliko kao jedan hljeb od punog zrna.
Harmonična mješavina vrijednih sastojaka čine Kornspitz® omiljenim, kako kod konzumenata s užitkom, tako i kod onih savjesnih u ishrani.
Samo podatak da se u 62 zemlje svijeta dnevno peče više od 4,5 miliona ovog peciva, po danu, govori o njegovoj popularnosti.

Original

Samo Kornspitz® se smije Kornspitz® zvati. To znači, tamo gdje piše Kornspitz®, tu je Kornspitz® unutra-naziv Kornspitz® je kao marka internacionalno zaštićena.

Zašto je Kornspitz® generalno tako dragocjen za odgovornu i savjesnu ishranu?

Za Kornspitz® pekar upotrebljava samo najbolje sirovine, koje se peku u egzaktnom odnosu i po zaštićenoj orginalnoj recepturi.
Mnogobrojne dijete i prehrambeni programi imaju Kornspitz® kao bitan sastvni dio unutar sebe. Dobar učinak može se, međutim, samo tada garantovati, ako se Kornspitz® pravi po zaštićenoj recepturi, tako da su sadržani svi bitni sastojci.
A to su: pšenično brašno, voda, pšenična prekrupa, raževa prekrupa, pšenične mekinje, sojina prekrupa, prekrupa pšeničnog slada, raževo brašno, kvasac, so, sredstva za pečenje i so. Zbog posebnog velikog udjela dijetalnih vlakana (preko 7 procenata), Kornspitz® ima manje kalorija nego uporedna manja peciva. I dijabetičari rado jedu Kornspitz.

Vitamini, minerali i najvažniji elementi u tragovima:

Pored vrijedne energije iz uglijikohidrata, Kornspitz® također sadrži i veliku količinu vitamina B grupe, minerala (npr. kalcija i fosfora) kao i važne elemente u tragovima (npr. željezo, bakar, mangan i cink).

Gdje možete kupiti Kornspitz po originalnoj recepturi ?

Klas dd Sarajevo, Farina Sarajevo, Mrvica Sarajevo, Ekmek Zenica, Qui Qui Srbac, Cvijeta Prnjavor, Klas Pale, Toma i Kiki Brčko, Imaret Sarajevo, Bosfor Sarajevo, Edin Sarajevo, Grbavica Sarajevo.

Glikemički indeks (GI):
Kornspitz® pripada grupi naših top GI proizvoda, kod kojeg glikemički indeks iznosi 43. Prema studijama koje je provela Katedra za nutricionističke studije na Univerzitetu u Beču u maju 2005. godine, Kornspitz® postiže nivo 43 – što je ocijenjeno kao najbolji rezultat indeksa. Shodno tome, ovo pecivo je pozicionirano značajno ispod praga indeksa koji iznosi 55. Zbog te činjenice, ljudi koji se brinu o svojoj ishrani, kao i oni koji se brinu za svoj izgled i slijede Glyx dijetu, mogu uživati u ovom pecivu po želji.

Pažnja: Tačno slijeđenje originalnog recepta je važno i esencijalno!

Čak i minorne promjene ili dodaci mješavini mogu značajno promijeniti rezultat vrijednosti glikemičkog indeksa.

Visok GI: > 70
Srednji GI: 56 – 69
Nizak GI: < 55

Hranljive vrijednosti Kornspitza na 100g:

Energija

približno

233,9

kcal/100g

približno

993

kj/100g

Bjelančevine

približno

9,2

g/100g

Ugljenhidrati

približno

44,0

g/100g

Od toga sećera

približno

0,8

g/100g

Masnoća

približno

2,3

g/100g

Zasićene masti čine (SAFA)

približno

0,4

g/100g

Dijetalna vlakna

približno

7,7

g/100g

Natrij

približno

0,7

g/100g