NAŠ SAVJET 

Količina vode koja se dodaje tijestu ovisi o vrsti paradajza koji koristimo. Podesite količinu paradajza i maslina tako da odgovaraju vašoj proizvodnoj liniji.

Sastojci za tijesto

  • 10 kg pšeničnog brašna T 700 / 550
  • 0,5 kg KurkumaMix (3465)
  • 6,5 kg vode (.cca)
  • 300 g. svježeg kvasca
  • 250 g. soli
  • 2 kg komadića paradajza ili sušenog paradajza
  • 1,5 kg maslinovog ulja
  • 0,5 kg crnih ili zelenih narezanih maslina

Od gore navedenih sastojaka dobije se 21,55 kg tijesta, od kojeg se može dobiti 9 komada.

Bitne informacije

Vrijeme miješanja:

  • 4 – 6 minuta pri niskoj brzini miješanja
  • 6 – 8 minuta pri visokoj brzini miješanja

Mješač: spiralni
Temperatura tijesta: 24 – 26 °C
Vrijeme stajanja tijesta: 20 – 30 minuta
Masa skaliranja: 2,2 kg (u kalupu za kolače 60 x 40 cm) 
Temperatura pečenja: 220 – 230  °C u opadanju do 200 °C
Vrijeme pečenja: 24 – 30 minuta

Priprema

Zamijesite sastojke zajedno da biste stvorili mekano tijesto. Pomješajte maslinovo ulje, komadiće paradajza (ili sušeni paradajz) i masline pri kraju miješanja. Nakon što tijesto odstoji, izvagati komade tijesta u obliku loptica. Stavite u kalupe za kolače prethodno premazane maslinovim uljem te postavite na fermentaciju (40 minuta). Nauljenim rukama ravnomjerno pritisnite tijesto na posudu za pečenje i ponovno postavite na fermentaciju. Nakon 3/4 fermentacije, nauljenim rukama ponovo ravnomjerno pritisnite tijesto na posudu za pečenje. Peći bez pare dok tijesto ne postane svijetlo žuto. Nakon pečenja, četkicom premažite maslinovo ulje te pospite začinima kao što su origano, bosiljak ili ružmarin.